Basketbol Gençler Ligi‘nde izlediğimiz Tofaş‘ın 2002 doğumlu şutörü Ata Can Atsüren için başlık aslında her şeyi anlatıyor.
BGL’de bu sezon izlediğimiz oyuncularla ilgili hem röportajlara hem de anlizlere devam edeceğiz.
Ata Can, bizim gelişimini özel olarak takip ettiğimiz gençler arasında. Onu izlemeninin keyfi bir yana, süreç içinde yaşadığı gelişim ve değişimi yazmanın keyfi bir yana…
– Fiziksel gelişimi güç veriyor
Ata Can’ın özellikle pandemi sürecini çok iyi geçirdiğini söylemekte fayda var. Fiziksel olarak çok daha güçlü bir oyuncu olarak karşımıza çıktı. Bir yıl içersinde yıkılması, sindirilmesi ve temasa girilmesi çok zor bir oyuncu oldu. Buradaki önemli detay ise bazı şutörlerin fiziksel olarak geliştikçe şut mekaniklerinde yaşadıkları sorunlardır. Açıkçası Ata Can, bunu net bir şekilde dengelemiş ve şut ritminden de hiçbir şey kaybetmemiş.
– Özgüveni daha yüksek
Ata Can, ilk zamanlarında da şutu konusunda çekimser değildi ancak kaçırdığı zaman biraz arafta kalabiliyordu. Özellikle bu sezon, bunu da aştı ve artık kaçırsa da (bir sonraki şutunun gireceğine olan güveniyle) atmaya devam etti. Bu da onu dış şutlarda daha tehlikeli bir silah haline getirdi. Şuta kalkarken (ki kaçırsa bile) sanki girecekmiş atıyor ve o güveni size veriyor. Böyle bir oyuncu elinizde olduğunda, uzunlara da çok daha rahat pozisyon yaratmış oluyorsunuz. Bu sezon, birçok maçta Ata Can’a giden ekstra yardımlar nedeniyle, boşa çıkan uzunlar bunun bol bol ekmeğini yedi.
– Karakteri saygıyı hak ediyor
Saygı sadece oynadığın oyunla değil, gösterdiğin karakterle alınır. Ne kadar iyi oynarsan oyna, eğer karakterinde bir şeyler eksikse, hak ettiğini düşündüğün şeyi asla alamazsın. Aynı zamanda takımının kaptanlığı da yapan Ata Can, saha içindeki duruşu ve rakibine gösterdiği saygıyla da değerini katlıyor. Özellikle Fenerbahçe finalinde yaşadığı üzüntü ve hayal kırıklığına rağmen, önce rakibinin hakkını vererek sözlerine başlaması, yaşına göre ne kadar olgun kalabildiğinin göstergesiydi.
– İletişim kabiliyeti giderek artıyor
Bazı oyuncuların, özellikle basınla ve basketbolseverlerle iletişimi sıkıntı olabiliyor. Zaman zaman kendilerini ifade etmekte zorlanabiliyorlar. Zaman zaman da kendilerini geri plana atabiliyorlar. Kısacası ‘zamanlama hatası’ onları, insanların gözünde farklı bir noktada konumlandırabiliyor. Ata Can, bu anlamda bir takımın sempatik yüzü olabilecek potansiyelde. Artık iletişim çağındayız ve insanlar, hayatın her alanında ‘sempatik figürlere’ aç durumda.
– Mutlaka özgürlük verilmeli
Bu çocuğun hiç mi eksiği yok diyenler olacaktır, elbette var. Kusursuz ve eksiksiz oyuncu yoktur. Fiziksel gelişimini, savunmasına daha fazla yansıtması lazım, zira gerçekten önemli bir güç kazanmış durumda. Ama bunu yaparken, hücumundan da asla taviz vermemeli. Aradaki efor dengesini iyi ayarlamalı, ki asıl görevi olan skor potansiyelini kaybetmemeli. Yalnız şunu söylemekte fayda var, bizde her genç oyuncuya savunma yaptırma ve sanki tek görevleri de oymuş gibi bir faşist bakış açısı var. Bu tabiri bilerek kullanıyorum, zira elinizde Ata Can gibi bir oyuncu varsa, ona hücumda olabildiğince özgürlük vermeniz gerekiyor. Bırakın 3-4 tane kaçırsın, bir yerde 5-6 girecektir. Zamanla 2-6, 3-8, 4-10 olan yüzdeler 3-6, 4-8, 5-10, yeri geldiğinde de 4-6, 5-8, 6-10 olacaktır.
– Şimdi tam zamanı
Bizim aslında sadece Ata Can için değil, birçok genç oyuncuyla ilgili cesur adımlar atmamız gerekiyor. Onlara bir anda değil ama yavaş yavaş sorumluluk verme vaktimiz geldi, geçiyor. Ata Can, bugün BSL seviyesinde rotasyona dahil edilmesi gereken gençler arasında başı çekiyor. Sezonun 30 maçlık diliminde, belki her maç değil ama en azından 15 maçlık bir bölümde ortalama 10 dakikalık bir fırsat, onun gelişimi açısından önemli bir eşik olacak. Ata Can’a bu güven verildiği takdirde, bunu karşılıksız bırakmayacağı gibi, belki de önümüzdeki 10 yılda kendinden sıkça söz ettirecek bir oyuncu kazanılacak.
– BGL istatistikleri
Fanus şeklinde düzenlenen BGL’de 12 maçta 27.5 dakika süre alan Ata Can, %39.3 üç sayı isabetiyle 13.5 sayı ortalama yakalarken, 2.1 asist, 2.1 ribaunt ve 11.4 verimlilik puanıyla oynadı.
Genç oyuncu, 12 maçın 10’unda çift haneleri gördü.
Kemal Erdem
[email protected]