Tan Yıldızoğlu; Liderlik Ruhunda Var Yolu Açık!

Türk basketbolunun uzun vadede çok şeyler beklediği gençler arasında Galatasaray Nef‘in 2004 doğumlu guardı Ege Tan Yıldızoğlu geliyor.

Geçtiğimiz sezon BGL’de Tarsus formasıyla harika bir sezon geçiren Tan, ardından İstanbul yolunu tutmuştu. Bu sezon TB2L’de Nef formasıyla oynayan genç oyuncu, BSL’de ise zaman zaman kadroya dahil olarak süreler alıyor.

Tan Yıldızoğlu, yetenekleri, kalitesi ve potansiyeliyle önümüzdeki yıllarda adından sıkça söz ettirecek gençlerden biri.

– Beklenti doğru ayarlanmalı

Genç guardlardan bir anda Wilbekin ya da Larkin gibi şut atmasını bekliyoruz, ki en büyük hatalardan biri de burada yapılıyor. 18 yaşındaki Tan’ın, özellikle BSL’de kısıtlı sürelerde, bunu yapmasını beklemek hayalcilikten öteye gitmiyor. Kaldı ki, Tan’a bunu yapabilmesi için gerekli krediyi ve özgürlüğü vermeden, hadi yap demek de doğanın kanununa aykırı. Onun için Tan’la ilgili beklentileri önce doğru ayarlamak gerekiyor.

– Liderlik ruhunda var

Birçok özelliği sonradan kazanabilirsiniz, liderlik hariç. Tan’ın ruhunda liderlik var. Herkesin çekindiği, geri plana çekildiği anlarda sorumluluk almaktan kaçınmıyor. Bu bazen kendisini ateşe atmasına neden oluyor. Zira aldığı sorumluluk gereği, eleştiri oklarını takım arkadaşlarından alıp, kendine doğru çekiyor. Tan, bir maçta kötü şut atabilir, top kaybedebilir, ritmini bulamayabilir ama gerektiği yerde yapması gerekeni, arkasına bakmadan yine yapar ve bu riski de göğüsler.

– Çok iyi pasör

Günümüzde oyunun ne kadar hızlandığı ve daha da hızlanacağını öngörmek zor değil. Tan, çok iyi pasör. Asist konusunda gözü kapalı güvenebileceğiniz bir guard. Doğru adamı, doğru pozisyonda, doğru şekilde bulabiliyor. Üstelik en önemli özelliği, bunu hızlı hücumlarda daha iyi yapabilmesi. Önümüzdeki yıllarda, tempolu basketbol oynatmayı seven her koçun kadrosunda görmek isteyeceği isimlerden biri olacak.

– Tutarlı olmak lazım

Tan’ın en çok eleştirildiği konulardan biri şutu. Bu epey uzun bir hikaye aslında. Kısadan özetlemeye çalışacağız. Yukarıda söylediğim gibi, önce beklentiyi doğru ayarlamak lazım. Bir başka konu ise adil davranmak gerekiyor. Tan’la hemen hemen aynı yüzdelere sahip başka oyuncuları ‘büyük şutör olacak’ diye pazarlarken, onunla ilgili ‘şutu istikrarsız’ demek adalet duygusunu zedeler. Tutarlı olmalı ve 18 yaşındaki bir genci bu şekilde ateşe atmamalıyız.

– Şut istikrarı

Tan’ın zaman zaman yüzdelerindeki düşüş, bir önceki konu maddelerinden birinde değindiğimiz üzere, çok fazla sorumluluk almasından kaynaklanıyor. İstatistiklere oynayan bir oyuncu olsa, bazı şutları denemekten geri durur, o sorumluluğu almaz ve topu bir başkasına vererek olaydan sıyrılır. İstatistikler üzerinden oyuncu okumanın en büyük zararlarını Tan’ı değerlendirenlerde görüyoruz. Maç izlemeyip, hangi şutun hangi anlarda, nasıl ve neden atıldığını görmediğinizde ortaya haksız eleştiriler çıkıyor. 24 saniye dolarken elde patlayan şutlardan tutun da, çeyrek sonlarında süre biterken atılan şutlara kadar…

– Zamanla olgunlaşacak

Elbette Tan’ın belli bir şut istikrarını yakalaması gerekiyor. Bu konuda şüphe yok. Ancak bu zamanla kazanılacak bir özellik. Oynadıkça, süreleri arttıkça tercihleri olgunlaşacaktır. Tan tarzı guardların en önemli özelliği oyunda kaldıkça o istikrarı yakalamasıdır. Zira Tan, safkan bir şutör değil. Safkan şutörler, oyuna girer girmez aldıkları sürelerden bağımsız o şutu sokarlar. Tan gibi, oyun kurucu genlerinden gelen guardlar ise oyunda kaldıkça ritim bulur, topu ne kadar domine ederlerse, oyuna o derece etki ederler ve günün sonunda size kazandırması gereken maçı da kazandırırlar.

– Hücumuyla seviye atlayacak

Pek bahsetmedik ama Tan’ın savunma direnci de fena değil. Rakip guarda baskıyı iyi yapıyor. Ancak Tan’ın savunmasıyla değil, hücuma verdiği yönle seviye atlayacağını düşünüyorum. Zira Tan’ın pozisyonunda ciddi bir potansiyeli var. Bir noktada süreleri ve sorumluluğu arttıkça, oyuna etkisi de farklı seviyelere gelecek. Ona, şartlar ne olursa olsun, bu krediyi ve güveni vermek gerekiyor. Bundan birkaç yıl sonra beklentilerin çok üstüne çıkacağını düşünüyorum. Hatta biraz da Nando De Colo’ya benzer bir kimliğe bürünebileceğini tahmin ediyorum. Belki birebir De Colo gibi olmayacak ama özellikle hücumdaki etkisi ona yakın seviyeye gelebilir. Üstelik Tan’ın penetre özelliği de çok iyi. Potaya gittiği anda ya basketi buluyor ya da faul alıyor. İyi bir delici olduğunu da eklemek lazım. Bu yanı zaman zaman çok fazla gözardı ediliyor. İçeri her dalışında rakip savunmanın dengesini bozarak, dış atıcılara da boş alan sağlayabiliyor.

– Biraz sabır gerekiyor

Tan’dan her şeyi bir anda yapmasını beklememek lazım. Özellikle BSL seviyesinde en az 1-2 yıla ihtiyacı var. Erken yargılardan ve acımasız eleştirilerden kaçınmak gerekiyor. Ülke basketbolunun yaşadığı oyun kurucu eksikliği ortada. Yeni jenerasyondan bunu giderebilecek en önemli adaylardan biri Tan Yıldızoğlu. Baskıyı üzerinde hissettirmek yerine, alınmalı. Konforlu alanı hissettiği anda içindeki potansiyeli açığa çıkarmaya başlayacaktır. Hata yapmaktan, denemekten korkmasın. Hata yapsa da kendisine verilen krediyi hissetsin. Günü geldiğinde bunun karşılığını fazlasıyla verecektir.

– İstatistik

Bu sezon TB2L’de 6 maça çıkan Tan, 12.3 sayı-4.6 asist-5.3 ribaunt-2.1 top çalma ortalaması yakalarken, High Touch karşısında 24 sayı-5 asist-5 ribauntla sezonun kendi adına en iyi performansını gösterdi.

Genç oyuncu, BSL’de 6 dakika süre aldığı Manisa karşılaşmasında ise 3 sayı-2 asistle maçı tamamlamıştı.

Kemal Erdem
Mail: [email protected]
Instagram: @kemalerdem54

About The Author

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir