Basketbol Gençler Ligi‘nde sezonun dikkat çeken isimlerinden biri olan 2005 doğumlu 2.01 boyundaki Ata Özbek‘le özel bir röportaj yaptık.
Genç oyuncularla devam eden röportaj serimizin bu bölümünde Ata Özbek’e yer verdik. Henüz yolun çok başında olan 2005 doğumlu oyuncu, basketbola başlama hikayesini ve kariyer hedeflerini anlattı.
Ligin en genç oyuncularından biri olan Ata, buna rağmen son derece olgun ve yaşına göre ayakları yere sağlam basan bir oyuncu profili çizdi. Genç oyuncu, Avrupa’nın en önemli koçları arasında yer alan Pablo Laso’nun gelişim kampına katılma macerasını da bizlere anlattı.
Lafı fazla uzatmadan Ata Özbek’le yaptığımız röportaja geçelim:
Basketbola başlama hikayesiyle ilgili olarak genç oyuncu, ”Basketbola 7 yaşında Edirne’de Edirne Yıldızları Basketbol Okulu’nda başladım. 6 sene boyunca burada basketbol oynadım. Basketbol oynamaktan çok keyif alıyordum. 13 yaşına geldiğimde, boyumun uzun olması, basketboldaki ilerleyişimle birlikte okul takımındaki antrenörüm, benim büyük kulüplerde şansımı denemem gerektiğini söyledi. Bununla birlikte ailemle konuşup İstanbul’da şansımızı denemeye karar verdik. Daha sonrasında 2018 yazında Beşiktaş’ta deneme antrenmanlarına çıktım ve takıma seçildikten sonra İstanbul’daki basketbol hayatım başladı.” ifadelerini kullandı.
– Pablo Laso beni çok etkiledi
Real Madrid koçu Pablo Laso’nun düzenlediği kampa katılan Ata Özbek, bu konudaki deneyimi hakkında şunları söyledi:
”Pablo Laso’nun düzenlediği gelişim kampına başvurdum ve davet edildim. Kampta Pablo Laso’yla tanıştım. Kendisi, bana karşı olan tutum, davranış ve yaklaşımıyla genç bir basketbolcu adayı olarak beni çok etkiledi ve çok heyecanlandım. Pablo Laso’nun gençlere verdiği önemi medyadan bilmeme takip etmeme rağmen, bunu birebir yaşayınca çok heyecanlandım ve mutlu oldum. Koç Pablo Laso benim potansiyelimin olduğunu ve çalışmayı kesmeyip istikrarlı bir şekilde çalışmalarıma devam edersem ilerleyen süreçlerde iyi noktalara gelebileceğimi söyledi.”
– Pozisyon kavramı önemini yitiriyor
Basketbolda çıtanın yükselmesinin kendisini olumlu etkilediğini söyleyen 2005 doğumlu oyuncu, değişen düzende artık pozisyonların öneminin kalmadığını belirtti ve buna göre çalışmalar yaptığını ifade etti.
Ata’nın sorularımıza cevapları şöyle oldu:
”Türkiye’de basketbolun gelişmesi beni çok olumlu yönde etkiliyor. Çünkü seviyenin yükselmesi genç bir oyuncu olarak beni daha fazla çalışmaya ve daha fazla kendimi geliştirmeye teşvik ediyor.”
”Kendi eksiklerim olarak gelişen ve değişen modern basketbolda, genç bir oyuncu adayı olarak her pozisyonda oynayabilecek yetenek ve beceriye sahip olmam gerektiğine inanıyorum ve bunun doğrultusunda da biraz daha kısa post-up oyunumu ve bire bir adam eksiltmeyle ilgili seviyemi daha fazla geliştirebileceğimi düşünüyorum. Ama şunu biliyorumki eksikler hiçbir zaman tamamlanmayacak. Basketbolda mevcut seviyemi korumak ve üzerine çıkmak için sürekli çalışmam gerektiğine inanıyorum.”
”Gelişen ve değişen modern basketbolda ben pozisyon kavramının yavaş yavaş basketbolda önemini yitireeğine inanıyorum. Modern Basketbol tek bir pozisyonu değil, saha içinde her işi yapabilcek, tüm pozisyonlarını oynayabilme yeteneğine sahip oyuncuların mücadele edebileceği bir alan olacak . Örnek vermem gerekirse Antetokunmpo 1’den 5’e kadar her pozisyonda performans verebiliyor. Benim de hedefim ve çalışmalarım kendimi tek bir pozisyonda sınırlamak değil, 1’den 5’e kadar her pozisyonu oynayabilecek bir oyuncu olmak istiyorum.”
– İzlediğim maçları analiz ediyorum
Basketbolun eskisine göre daha tempolu ve hızlı oynanmamasının avantaj olduğunu belirten Ata, izlediği maçları analiz ettiğini söylerken, bunlardan da kendine ders çıkardığını şu sözlerle açıkladı:
”Kesinlikle bir avantaj. Çünkü dünyada sadece basketbol değil, artık neredeyse tüm branşlarda sporcuların atletik performansı çok daha ön planda oluyor ve performanslarında belirleyici oluyor. Benim de bunları görüp önceden izleyebilmem nasıl bir hazırlık süreci geçirmem, nasıl bir antrenman planlaması yapmam gerektiği ve nasıl bir yol izlemem gerektiğiyle ilgili önemli ipuçları veriyor.”
”Genelde maçları izlemeye çalışıyorum. İzlediğim maçlar, takip etmeye çalıştığım oyuncuların maçları oluyor. Maçları izlerken onların saha içindeki öne çıkan hareketleri, onları farklı kılan özelliklerini takip etmeye çalışıp, bunları analiz edip kendi basketboluma ekleme yönünde çalışmalar yapıyorum. Bunların dışında Avrupa’daki ve dünyadaki oynanan kendi yaş grubumdaki maçları da takip edip, orada ön plana çıkan oyuncuları gözlemleyip, ona göre de kendi seviyemi sürekli olarak değerlendiriyorum.”
– Ülkemize gurur yaşatmak istiyorum
Mehmet Okur ve Hidayet Türkoğlu gibi ülkemizi NBA’de temsil etmek istediğini vurgulayan genç oyuncu, BGL’nin kendilerine büyük deneyim sunduğunu ifade etti.
Genç oyuncu, konuyla ilgili şunları söyledi:
”Basketbol Gençler Ligi önemli bir organizasyon bence. Bizlerin A takım seviyesinde yaşayabileceklerimizi önceden tecrübe etme şansı sağlıyor. Bu da her genç oyuncu için çok önemli bir deneyim. Burada geçmişten günümüze BGL organizasyonuyla ilgili şunu da belirtmek istiyorum. Alperen Şengün, Mert Akay, Sadık Emir Kabaca, Furkan Haltalı’nın oynadığı sezonlar oyuncu performansları ve basketbol kalitesi olarak çok daha özel seviyelerin olduğu bir dönemdi diye düşünüyorum.”
”Kariyer hedefim uzun vadede A Milli Basketbol Takımımıza uzun yıllar hizmet edebilmek. Ayrıca NBA’de değerli basketbol büyüklerim Mehmet Okur gibi All-Star olabilmeyi, Hidayet Türkoğlu gibi 10.000 sayı barajını geçebilmeyi, ülkemize bu gururları tekrardan yaşatabilmeyi çok istiyorum.”
– İdolüm Jimmy Butler
İdolünü, BSL ve Euroleague’de beğendiği oyuncuları, kendi jenerasyonuyla ilgili sorduğumuz sorulara ise şu cevapları aldık:
”Rol model ve idol olarak NBA’de Miami Heat forması giyen Jimmy Butler’ı örnek alıyorum.”
”Basketbol Süper Ligi’nde İsmet Akpınar, Şehmus Hazer ve Devaughn Akoon-Purcell takip ettiğim oyuncular.”
”Euroleauge’de Sergio Rodriguez, Mike James, Will Clyburn, Vladimir Lucic oyun modellerini yakından takip ettiğim ve beğendiğim sporcular.”
”Sadece kendi jenerasyonum olarak değil, dünya genelinde altyapı yaş gruplarındaki beğendiğim sporcuları paylaşıyım. 2004’te Victor Wembanyama, Juan Nunez, Urban Klavzar, 2005’te Jan Vide, 2006’da Neoklis Avdalas. Ayrıca ülkemizden 2006 doğumlu Demir Doğan’ın da çok önemli bir yetenek olduğunu düşünüyorum ve performansını beğeniyorum.”
– Saha dışı
Ailesiyle vakit geçirmeyi sevdiğini söyleyen Ata, kitap okumayı ihmal etmediğini belirtirken, röportajı şu sözlerle sonlandırdı:
”Ailem Edirne’de olduğu için onlarla zaman geçirmeyi, aynı zamanda kitap okumayı çok seviyorum.”
– İstatistikler
Sezona Beşiktaş’ta başlayan ve Yalova’da tamamlayan Ata Özbek, toplam 10 maçta 23.2 dakika süre aldı ve 14.5 sayı-6.7 ribaunt-1.1 asist-2.1 top çalma ortalaması yakaladı.
Hem iç hem dış şut tehdidi olan Ata, Gelişim Koleji’ne karşı 26 sayı-13 ribaunt, Tarsus’a 25 sayı-10 ribaunt ve Anadolu Efes’e de 28 sayı-6 ribauntla oynamış, sezonun kendi adına en iyi performanslarına imza atmıştı.
Röportaj: Kemal Erdem
Mail: [email protected]
Instagram: @kemalerdem54