Koç Değişimleri; Bakın Burası Çokomelli!

Türk basketbolunun ve bu mesleğin duayen ismi Murat Murathanoğlu son dönemlerde yaşanan koç değişimleriyle ilgili olarak, ”Acaba menajer oyunu mu?” sorusunu gündeme getirdi. Aslında hem Murat abi hem de bu işin içinde olan herkes bu sorunun cevabını adı gibi biliyor.

Türk basketbolunda yönlendirmeye açık olmayan her koçun işi bir şekilde tehlikededir. Onlar sürekli kazanmak zorundadır, işler biraz sarpa sarınca kredileri çok azdır. Kimse kusura bakmasın ama Fenerbahçe, Anadolu Efes ve biraz da Türk Telekom hariç BSL’de profesyonel yapı oldukça zayıf.

Orhun Ene, 5 yıl boyunca büyük emekler verdiği Tofaş’tan bir gece ansızın ayrılma kararı almadı. Hoca, asaletinden susuyor. Ancak bizim için onun sezona başlaması bile büyük sürprizdi. Yönlendirmeye kapalı olması, ona içeriden ve dışarıdan bir operasyon çekilmesine neden oldu. Sonuç, Yılmaz Vural misali her boşa çıkan koltuğa aday gösterilen Hakan Demir takımın başına geldi. Bu işten en çok memnun kalan da bazı menajerler oldu.

Bir takımın yöneticisi olsam Burak Bıyıktay’la yola çıkmam. Ancak Beşiktaş yönetimi, gençlerden oluşan sıfır bir kadroyla yola çıkıp, Bıyıktay’a anahtarı veriyorsa, ya arkasında duracak ya da arkasından türlü türlü oyun oynanmasına izin vermeyecek. Sezon başında sınırsız kredi verip, ardından menajerlerin dolduruşana gelerek 6. haftada hocayı yolluyorsan, kulübün anahtarını kaybetmişsin demektir.

Galatasaray’da ise durum biraz daha farklı. Ertuğrul Erdoğan’ın kimyası Zalgiris mevzusuyla birlikte zaten bozulmuştu. Fırsat bu fırsat onun da sonu hızlı getirildi. Erdoğan, yönetimden ziyade oluşturduğu asistan ekibine bakıp ‘ah’ çekse daha iyi olur.

Bir takım, yaşadığı koç değişiminin ardından (2-3 gün içinde) siyahla beyaz kadar görüntü değiştiriyorsa, orada sıkıntı büyüktür. Organizasyon, dışarıdan gelebilecek her türlü manipülasyona açık demektir. Türkiye’deki sistemizliğin ve ekolsüzlüğün getirisidir aslında bu durum. Zeljko Obradovic ve Ergin Ataman değilsen eğer, kellen çabuk alınıyor ve kurban olduğunda kalıyorsun.

Türkiye’de medyanın büyük bir kısmı, bir bakanın istifasını bile icazet almadan, korkmadan yazamadı. Basketbolda dönen dolapları, kimin nasıl yazmasını bekliyorsunuz? Ülke, ahbap-çavuş ilişkisiyle hareket eder hale gelmiş. İşlerine nasıl geliyorsa, kimi hedef göstermek istiyorlarsa, ona göre yazıyorlar.

Murat abinin sorusunun cevabı çok basit. Bal gibi menajer oyunları var. Ancak bu çarka çomak sokmak 3-5 kişiyle olacak iş değil. Başta Türkiye Basketbol Federasyonu olmak üzere, bu işin içinde olan herkesin elini taşın altında koyması lazım.

Kemal Erdem
[email protected]

About The Author

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir