Basketbol Gençler Ligi‘nde Fenerbahçe Beko formasıyla izlediğimiz 2005 doğumlu 2,04 boyundaki Yiğit Yancı gelişimine yüksek perdeden devam eden oyuncular arasında.
Geçtiğimiz sezona göre büyük bir aşama kaydeden Yiğit, repertuarına her gün yeni bir şeyler eklerken, çok yönlü performansıyla dikkatleri üzerine çekiyor.
İsviçre çakısı tabiri belki de şu an en çok Yiğit’e yakışıyor.
– Fiziksel özellikleri fark yaratıyor
Fiziksel yapısıyla çok güçlü bir duruş sergileyen Yiğit, buna rağmen bir o kadar esnek oyun yapısına sahip. Parkeye adım attığında ne kadar güçlü durduğunu hemen fark edebiliyorsunuz. Aslında bir yandan da bu kadar ‘sert’ imaj veren bir oyuncunun, oyun içinde o kadar teknik olabileceğine ihtimal vermiyorsunuz. Yiğit’i farklı kılan en önemli nokta bu zaten. Yeteneklerini, fizik gücüyle iyi harmanlıyor.
– Hücumu çok yönlü
Hem içeriden hem dışarıdan sayı üretebilmesi rakip savunmanın dengesini bozabiliyor. Dış şutu riske edilebilecek bir oyuncu değil. Potaya atak ettiğinde de mutlaka bir şeyler çıkartıyor. Belki şu an için geliştirmesi gereken en önemli özelliği, potaya yüklendiğinde bir tık daha bitirici olması ve daha kararlı gitmesi. Anlık tereddütler zaman zaman panik atışlara neden olabiliyor. Fiziksel avantajını birebirlerde daha fazla kullanmaya başlarsa çok özel bir silaha dönüşebilir.
– Oyun görüşü üst seviye
Litvanyalılara özgü diyebileceğimiz bir oyun görüşü var. Tam sahayı ve oyunu iyi okuyor. Uzun boyuna rağmen top hakimiyeti çok iyi. Her şeyden önce bencil değil. Kendisinden ziyade takım arkadaşlarının ritmini yükseltmeyi hedefliyor. Bir oyun kurucuya nispet edercesine nokta pasları var. Bu özellikleri de Yiğit’i oldukça değerli bir oyuncu haline getiriyor.
– Tam bir joker
Yiğit’i uzun vadede eşsiz bir parça haline getirecek en önemli noktası pozisyondan bağımsız bir oyuncu olması. 1 numaradan oyun kurabiliyor, 2 numaradan şut atabiliyor, 3 numaradan ribauntlara girip, oyuna yön verebiliyor. Ki son dönemlerde 3’ten oyun kurma üzerine sistemler moda haline geldi. Üstelik beşleri kısalttığınız zaman 4’e de çekebilirsiniz. Hiçbir rolde sırıtmaz, bunun ağırlığını da kaldırır, öyle bir gelişimi var.
– Mevcut yapıda proje oyuncusu olur
Fenerbahçe’nin A takımında kaydırmalı beşleri çok sık görüyoruz. Dimitris Itoudis, planladığı gibi uzun bir süre boyunca takımın başında kalacaksa, bundan birkaç yıl sonra Yiğit Yancı onun için rotasyonun kilit parçalarından biri haline gelebilir ve sadece Fenerbahçe değil, aynı zamanda Türk basketbolu çok farklı bir oyuncu kazanır.
– Sorumluluktan kaçmıyor
Yiğit, kaçak dövüşmüyor. Özellikle farkın olumsuz ilerlediği dakikalarda, gözden uzak kalmak yerine varlığını hissettiriyor ve çıkacak faturayı da üstleniyor. Özellikle genç bir oyuncu için en zor şey o ‘sorumluluğu’ üstlenmektir. Bunu yaparken hiç de gocunmuyor.
– Mücadeleyi bırakmıyor
BGL’de yeniden yapılanan Fenerbahçe, zorlu bir aşamadan geçiyor. Zaman zaman ‘can sıkıcı’ sonuçlar alabiliyor. Ama şartlar ne olursa olsun, Yiğit sanki skor ortadaymış gibi mücadelesine devam ediyor ve pes etmeden formasını terletiyor. Günü geldiğinde ‘Yiğit, kötü oynadı’ diyebilirsiniz ama asla ‘Yiğit, mücadele etmedi’ diyemezsiniz.
– Karakteri sağlam
Basketbolda kazanmak kadar kaybetmek de var. Kazanırken de, kaybederken de çizgisini koruyan, mesafeyi iyi ayarlayan, rakibe olduğu kadar oyuna da saygısını belli eden oyuncu, sadece yetenekleriyle değil aynı zamanda karakteriyle de ayakta kalır. Yiğit, bu tip bir oyuncu. Ne takımının aldığı sonuç ne de bireysel performansı, karakterini gölgelemiyor.
– İstatistik
BGL’de bu sezon 15 maçta süre alan Yiğit Yancı, 13.7 sayı-7.0 ribaunt-3.4 asist-1.2 top çalma ortalaması yakalarken, Galatasaray Nef’e karşı 24 sayı-7 ribaunt-3 asistle sezonun kendi adına en yüksek sayısına ulaştı.
Yiğit aynı zamanda 3 maçta double-double yaparken, Büyükçekmece’ye 15 sayı-10 ribaunt-4 asist, Bahçeşehir Koleji’ne 17 sayı-13 ribaunt-6 asist ve TED Ankara Kolejliler’e 23 sayı-10 ribaunt-4 asistle oynadı.
Kemal Erdem
Mail: [email protected]
Instagram: @kemalerdem54